Investičné portfólio pre rok 2024 (finreport.sk)

HABERL
12. decembra 2023
Investičné portfólio 2024

V roku 2024 budú musieť investori robiť premyslené rozhodnutia a venovať veľkú pozornosť menovej politike, aby v nedokonalom prostredí identifikovali šance na spomalenie globálneho rastu, spomaľujúcu, no stále zvýšenú infláciu a množstvo ďalších potenciálnych rizík.

Akciovým trhom sa v roku 2023 darilo „pomerne dobre“ po tom, čo prekonali očakávania odborníkov a prekonali obavy z recesie. Ale rok 2024 bude pravdepodobne „príbehom dvoch scenárov“ s opatrným začiatkom roka, po ktorom by mohla nasledovať pôsobivejšia druhá polovica.

Klesajúca inflácia by však mala v druhej polovici roka spustiť uvoľnenie v oblasti menovej politiky a podporiť HDP.

Centrálne banky po celom svete však budú čeliť dileme. Ak budú pristupovať k monetárnej politike uvoľneným spôsobom môže sa stať, že inflácia môže opäť vzrásť. Naopak ak by zvolili príliš prísny prístup k menovej politike, mohlo by to viesť k recesii.

Očakávania rastu HDP podľa regiónov

Vývoj a predikcia rastu HDP v USA

Zdroj: FactSet, prognóza výskumu Morgan Stanley; dáta dostupné k 8. novembru 2023

Očakáva sa, že rast v Spojených štátoch sa zníži z odhadovaných 2,4 % v roku 2023 na 1,9 % v roku 2024 a 1,4 % v roku 2025 v dôsledku prísnejšej menovej politiky a vyšších úrokových sadzieb, ktoré sa presadzujú vo finančnom systéme. Analytici navyše predpovedajú, že v rokoch 2024 a 2025 by výdavky spotrebiteľov v USA mohli začať výraznejšie klesať v dôsledku ochladzujúceho sa trhu práce, ktorý znižuje reálny disponibilný príjem, a rastúcich úrokových sadzieb, ktoré zvyšujú bremeno nákladov na obsluhu dlhu. Povzbudzujúcim vývojom je, že po dvoch rokoch poklesu by mali obchodné investície …

Celý článok prečítate na: Investičné portfólio pre rok 2024 | FinReport.sk

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.